Mi újság? Szerzemények a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményében 2015-től napjainkig

Mi újság? Szerzemények a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményében 2015-től napjainkig


Kiállításmegnyitó

A múzeum/galéria olyan intézmény, amely gyűjti, megőrzi, kutatja, közvetíti és kiállítja az örökséget. Abban az esetben, ha ez az örökség kortárs művészet, a múzeum/galéria feladata még bonyolultabbá válik: fel kell ismernie, hogy a jelenből mit kell megőriznie a jövő számára.

A Mi újság? Szerzemények a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményében 2015-től napjainkig c. kiállítás éppen ilyen alkotásokból összeállított válogatást mutat be, amelyeket vásárlás útján vagy adományként kerültek a gyűjteménybe az elmúlt hat évben. Az alkotások mellett történeteik egyes rétegei is bemutatásra kerülnek, hogy a látogatók a lehető legteljesebb betekintést nyerjék az általuk hordozott tanúságtételekbe.

Azok a műalkotások, amelyeket a látogatók láthatnak majd, a legtöbb esetben a Szerb Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium finanszírozási pályázatának köszönhetően kerültek a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményébe, kisebb mértékben pedig művészek ajándékaként. Mindegyiket mint kulturális javat őrzik, és minden polgár számára elérhetőek.

A kiállításon Velimir Vukićević, Saša Tkačenko, Selma Đulizarević-Karanović, Nikola Radosavljević, Bojan Radojčić, Pesti Emma, Vladimir Miladinović, Lázár Tibor, Branimir Karanović és Boros György alkotásai szerepelnek.

A kiállítás 2021. június 4-én, pénteken 19 órakor nyílik meg, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátorainak tárlatvezetésével.