MIHAILO VASILJEVIĆ: FAMILIÁRIS TÁRGYAK

MIHAILO VASILJEVIĆ: FAMILIÁRIS TÁRGYAK

Mihailo Vasiljević Familiáris tárgyak című kiállítása olyan talált fotóanyag felhasználásával készült fényképeket mutat be, amelyek egy ismeretlen vajdasági családhoz tartoztak.

2022. szeptember 23. – október 22.

A kiállítás kurátora: Kucor Tamara

A kiállítás katalógus kíséri Miloš Zec művészettörténész tanulmányával.

„A Familiáris tárgyakban Vasiljević a már lefényképezettek újbóli megrendezésének folyamatán keresztül eltörli az archív anyag alapvető jelentését, és így felteszi a kérdést, hogy ki határozhatja meg az identitást és az emlékeket. Az eljárás, amellyel ezt az új megvilágítást eléri, visszavezet bennünket művészi gyakorlatának poétikájához és struktúrájához, amelyet egyfajta fotográfiai gondolkodás követ nyomon, miközben annak helye magában a fotográfiai médiumban van. Ennek a folyamatnak, amelynek véglegesítése nagyméretű fényképek szkennelését és nyomtatását foglalja magában félig átlátszó polietilén filmre, egy kulcsfontosságú része csak egy hagyományos fotólaboratórium sötétjében volt lehetséges.“

Részlet Miloš Zec Familiáris tárgyak című szövegéből.

A MŰVÉSZNŐ ÉLETRAJZA

Mihailo Vasiljević (Belgrád, 1981). 2005-ben diplomázott a belgrádi Művészeti Akadémia Fotográfia Tanszékén. Művészet- és médiaelmélet szakon végezte el a mesterképzést 2009-ben a Belgrádi Művészeti Egyetemen. 2019-től a belgrádi Bölcsészettudományi Kar művészettörténet doktori képzésén folytatja tanulmányait. 2001 óta számos önálló kiállításon szerepeltek munkái Szerbiában, valamint csoportos kiállításokon Szerbiában, Szlovéniában, az Amerikai Egyesült Államokban, Görögországban és Németországban. Vasiljević a Different Worlds: Young contemporary photography díj nyertese, 2015; a Dimitrije Bašičević Mangelos-díj kétszeres döntőse (2015, 2016). Asszisztensként és oktatóként dolgozott a belgrćdi Művészeti Akadémián (2005–2009), valamint docensként a belgrádi Új Művészeti Akadémián (2009–2016). Társalapítója és társszerkesztője volt a Centar za fotografiju független egyesületnek (2011–2019). Művészeti és elméleti munkássága a fotográfiához, mint médiumhoz és jelenséghez kapcsolódik, és a különböző kulturális, történelmi és politikai minták és folyamatok kutatására irányul.

A kiállítást a Szerb Művélődési Minisztérium és Szabadka Város támogatta.